Χαρούμενα μαθηματικά στη Γιορτή του «π»

Στις 14/3 γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα του αριθμού π (το 3/14, με τον αμερικανικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών αντιστοιχεί στις 14 Μαρτίου), επειδή τα 3, 1 και 4 είναι τα πρώτα τρία ψηφία του αριθμού πι (π = 3,14159…). Τα δικά μας παιδιά, του τμήματος Β1, γιόρτασαν τη μέρα με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο και την οργανωτική επιμέλεια της μαθηματικού κας Ανθής Φιλιππίδη. Εδέσματα γλυκά και αλμυρά, αφίσες και τεχνουργήματα, όλα εμπνευσμένα από το “π”, πλημμύρισαν την τάξη σε μια γιορτή των μαθηματικών.

Αφορμή για τον εορτασμό, η δράση με θέμα «Ο υπερβατικός αριθμός π και η επίδρασή του στις επιστήμες και τις τέχνες», που πραγματοποιείται τη φετινή χρονιά στο σχολείο με συντονιστή τον κ. Ευάγγελο Σιέρρο (μαθηματικό) και συνεργάτες την κα Ανθή Φιλιππίδη (μαθηματικό), τον κ. Σ. Γκολέμη (πληροφορικό), την κα Ευδοξία Πετροπουλου (φιλόλογο) και την κα Μ. Παπαδημητρίου (φυσικό).

Μέσα από τη δράση επιδιώκεται να αξιοποιηθούν πρωτότυπες διδακτικές πρακτικές και διαθεματικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη του ρόλου του πι ως άρρητου και υπερβατικού αριθμού, στην πορεία της ιστορίας των μαθηματικών, με σκοπό να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για τα μαθηματικά και να αναπτυχθούν η παρατηρητικότητα και η κριτική ικανότητα και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, η προσωπική έκφραση και η δημιουργικότητα.

Τι είναι, όμως, το «π»; Πρόκειται για μαθηματική σταθερά που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία. Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα της λέξης «περιφέρεια» και είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη.

Η ανάγκη του ανθρώπου να μετρήσει το μήκος ενός κύκλου γεννήθηκε πολλές χιλιετίες πριν. Το πιο γνωστό σχήμα, ανάμεσα σε όλα τα γεωμετρικά κατασκευάσματα, είχε όμως κάποιες περίεργες ιδιότητες. Τυλίγοντας ένα σκοινί γύρω από ένα κυκλικό σχήμα, μπορούσε κανείς να υπολογίζει πρακτικά το μήκος του. Όμως για πάρα πολύ καιρό οι επιστήμονες προσπαθούσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια την σταθερά που έκρυβε τα… μυστικά του κύκλου. Ο πρώτος που επιχείρησε να υπολογίζει το μήκος ενός κύκλου χρησιμοποιώντας αυστηρή μαθηματική θεωρία ήταν ο Αρχιμήδης. Χρησιμοποιώντας κανονικά πολύγωνα κατάφερε να βρει πως το «π» ισούται με περίπου 3,1416.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Facebook
Twitter
Email