Απολογισμός του σχολικού έτους 2019-2020

Μαθητικό δυναμικό

Τα σχολικό έτος 2019-20 φοίτησαν 270 μαθητές/τριες (126 αγόρια και 140 κορίτσια) και λειτούργησαν 12 τμήματα. Στην Α΄ τάξη φοίτησαν 90 μαθητές/τριες, στη Β΄ τάξη 85 και στη Γ΄ τάξη 91. Για το σχολικό έτος που λήγει έλαβαν αριστείο 96 μαθητές/τριες και 14 βραβεία προόδου.

 

Συμμετοχή σε αγώνες-διαγωνισμούς και βραβεύσεις μαθητών

Το σχολικό έτος 2019-2020 (και έως τον περιορισμό λειτουργίας λόγω covid 19) το σχολείο μας συμμετείχε σε διαγωνισμούς και πολιτιστικές–αθλητικές δραστηριότητες, δίνοντας στους μαθητές/τριες μας όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ερεθισμάτων και ευκαιριών ανάπτυξης των ικανοτήτων τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων το σχολείο κατέκτησε την πρώτη θέση στο νομό στο διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών EUSO που διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Αργολίδας στις 14/12/2019 και στη συνέχεια συμμετείχε στον αντίστοιχο Πανελλήνιο διαγωνισμό στην Αθήνα στις 25/1/2020.

Στις 19/7/2019 απονεμήθηκε στην απόφοιτη του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου Καλλιόπη Ξιξή, φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, υποτροφία του Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη.

 

Προγράμματα

Α. Σχολικών Δραστηριοτήτων

Εγκρίθηκαν δυο (2) προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων αλλά δεν ολοκληρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19.

  • Μαθητικό περιοδικό “το φλασάκι” με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Πέππα Ευαγγελία
  • Η Άγρια φύση της Ελλάδας – Πίνδος με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Σοφοκλέους Σοφία

Β. Αδελφοποίησης

Πραγματοποιήθηκε αδελφοποίηση του σχολείου με το Istituto di Istruzione Superiore Caminiti-Trimarchi Santa Teresa di Riva (Ιταλία), με στόχο την προώθηση της γνωριμίας μεταξύ των μαθητών και την εξοικείωσή τους με τον πολιτισμό των δύο λαών.

Γ. Erasmus

To σχολείο ανέλαβε τον ρόλο συντονιστή ομάδας τριών ευρωπαϊκών σχολείων στο πρότζεκτ με θέμα: «Βιομηχανική κληρονομιά: μια πολιτιστική και οικονομική πρόκληση για το μέλλον». Στο πλαίσιο του προγράμματος την εβδομάδα από 13 εώς 17 Ιανουαρίου υποδέχτηκε και φιλοξένησε στο Ναύπλιο μαθητές από τα σχολεία Riga 18. Vidusskola της Ρίγας της Λετονίας και Zespol Szkol Centrum Edukacji im. Ignacego Lukasiewicza της πόλης Πλοκ της Πολωνίας.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις – Αθλητικές δραστηριότητες – Δράσεις αλληλεγγύης

Στις 25/10/2020 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 85 χρόνων λειτουργίας του κτιρίου του 1ου Λυκείου Ναυπλίου με ομιλητές την κα Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης και υπεύθυνη του Παραρτήματος Ναυπλίου και τον κ. Απόστολο Κοΐνη, μαθηματικό, εκπαιδευτικό, παρουσία της δημοτικής αρχής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή υποτροφίας 2.500 ευρώ στους αριστεύσαντες μαθητές του σχολείου, χορηγία του κ. Λεωνίδα Ανδρέα Κανελλόπουλου, εις μνήμην του Δημητρίου Κορδαλή, παλαιού μαθητή του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου.

Στις 5/12/2019, Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ, το σχολείο πραγματοποίησε βιωματική δράση σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2019 εκπρόσωποι του μαθητικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν το χώρο του Γηροκομείου Ναυπλίου και έδωσαν χρήματα που είχαν συγκεντρώσει για ένα γεύμα.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2019 μαθητικές ομάδες μπάσκετ του σχολείου συμμετείχαν σε φιλανθρωπικούς αγώνες σε συνδιοργάνωση με το ΕΠΑΛ Ναυπλίου. Τα χρήματα διατέθηκαν στην ενίσχυση του συσσιτίου του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε στις 7/2/2020 εργαστήριο με τίτλο «Μπλοκάρουμε το ρατσισμό στα σχολεία…. Πάρτο αλλιώς» υπό την καθοδήγηση του κ. Γεωργίου Μόσχου, Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Διοργάνωση επιμορφώσεων εκπαιδευτικών

Στις 13/9/2019 το σχολείο συνδιοργάνωσε με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας Ενημερωτική Ημερίδα και Εργαστήριο για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και τον ενιαίο τρόπο αξιολόγησής τους με εισηγήτριες την κα Αγάθη Γεωργιάδου και την κα Βασιλική Δεμερτζή.

Στις 7/12/2020 το σχολείο διοργάνωσε σε συνεργασία με τη ΣΕΕ Βασιλική Αλεξανδράκη ημερίδα και βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Σχολική διαμεσολάβηση» στο οποίο συμμετείχαν 18 εκπαιδευτικοί από όλο τον νομό.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές

Στις 18/12/2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης.

Στις 17/1/2020 πραγματοποιήθηκε εκπ/κή επίσκεψη ομάδας μαθητών στο Φωταέριο Αθηνών και την Ακρόπολη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Στις 24/1/2020 πραγματοποιήθηκε εκπ/κή επίσκεψη της θετικής κατεύθυνσης Β΄ και Γ΄ Λυκείου στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Eπίσης πραγματοποιήθηκαν διδακτικές επισκέψεις στο ΚΠΕ Νέας Κίου, στη Βιβλιοθήκη Παλαμήδης και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Harvard στο πλαίσιο των μαθημάτων.

Κτιρικές υποδομές

Έγιναν σοβαρότατες παρεμβάσεις για επίλυση προβλημάτων, βελτίωσης υποδομών και επιδιώχθηκε η πλήρης αξιοποίηση κάθε υπάρχουσας δυνατότητας του παρόντος κτιρίου. Διαμορφώθηκαν οι αίθουσες του ορόφου και οικοδομήθηκε μια νέα αίθουσα η οποία επέτρεψε την μεταστέγαση των μαθητών από τα λυόμενα. Ανανεώθηκε με νέες αγορές εξοπλισμού το εργαστήριο φυσικής το οποίο μεταστεγάστηκε σε χώρο προαυλίου, απελευθερώνοντας την αίθουσα του ισογείου που διατέθηκε για αίθουσα διδασκαλίας. Έξι αίθουσες εξοπλίστηκαν με κλιματιστικά και σταθερές εγκαταστάσεις βιντεοπροβολής ενώ το γραφείο καθηγητών εξοπλίστηκε με νέους Η/Υ. Η σχολική δανειστική Βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε την προηγούμενη χρονιά εμπλουτίστηκε με νέα βιβλία.

Ναύπλιο 30-6-2020

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Σοφία Πανταζή

Ιστορία

1833

Ίδρυση του Γυμνασίου Ναυπλίου, του πρώτου γυμνασίου της Ελλάδας

Το σχολείο στεγάστηκε σε ένα Τούρκικο σαράϊ που υπήρχε στη θέση του σημερινού Δημαρχείου. Ήταν ιδιοκτησία του Ρήγα Παλαμήδη.

1833
1857

Κτίζεται νεοκλασικό διώροφο κτίριο για τη στέγαση του σχολείου

Το κτίριο αυτό είναι το σημερινό δημαρχείο της πόλης μας. Βρίσκεται στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, απέναντι σχεδόν από το σημερινό κτίριο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου.

1857
1934

Μεταστέγαση του σχολείου στο σημερινό κτίριο

Το νέο κτίριο, σχεδιασμένο από τον Πάτροκλο Καραντινό, ανήκει αρχιτεκτονικά στο κίνημα του Bauhaus, το νεωτερικό καλλιτεχνικό κίνημα που την περίοδο του Μεσοπολέμου που επιδίωξε τη σύνδεση διαφορετικών πεδίων της τέχνης στην υπηρεσία του σύγχρονου ανθρώπου.

Είναι ένα από τα 3.000 σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν να οικοδομηθούν σε ολόκληρη τη χώρα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου 1928-1932.

1934

Το κτίριο: Ένα ζωντανό μνημείο Ιστορίας

Το 2019 το 1o Λύκειο Ναυπλίου γιόρτασε τα 85 χρόνια λειτουργίας του κτιρίου του. Ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας του Ναυπλίου, το κτίριο όπου στεγάζεται το 1ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου, συμπλήρωσε το 2019 ογδόντα πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, το 1934. Ένας μεγάλος αριθμός Ναυπλιωτών θυμάται τον εαυτό του μαθητή στις αίθουσες του σχολικού κτιρίου που, καθώς εξακολουθεί να λειτουργεί φιλοξενώντας τα παιδιά ή τα εγγόνια των παλαιότερων, ανασαίνει στο ρυθμό της πόλης και ζει μαζί της.

Το κτίριο, σχεδιασμένο από τον Πάτροκλο Καραντινό, ανήκει αρχιτεκτονικά στο κίνημα του Bauhaus, το νεωτερικό καλλιτεχνικό κίνημα που την περίοδο του Μεσοπολέμου επιδίωξε τη σύνδεση διαφορετικών πεδίων της τέχνης στην υπηρεσία του σύγχρονου ανθρώπου. Η συμβολική αυτή επέτειος του σχολικού κτιρίου του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου συμπίπτει με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση της σχολής του Bauhaus, η οποία τιμήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο αναδεικνύοντας την καταλυτική του επίδραση στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το 1ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου και το Εσπερινό ΓΕΛ Ναυπλίου είναι ένα από τα 3000 σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν να οικοδομηθούν σε ολόκληρη τη χώρα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου 1928-1932 (με Υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου) και αποτέλεσαν το σημαντικότερο δείγμα της αρχιτεκτονικής του Bauhaus στην Ελλάδα. Το εξαιρετικά φιλόδοξο και πρωτοπόρο για την εποχή του (αλλά και για κάθε εποχή) οικοδομικό πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Βενιζέλου, ο οποίος με πενιχρά οικονομικά μέσα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, επιδίωξε να δώσει μαζικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα στην εκπαίδευση, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Από το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο ανέλαβε μια ομάδα από τους πιο προικισμένους αρχιτέκτονες της εποχής, τελικά ολοκληρώθηκαν 145 σχολικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το (τότε) Γυμνάσιο Ναυπλίου.

Η πόλη μας

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, έδρα του δήμου Ναυπλιέων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 14.203 κατοίκους. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1827 – 1834 ενώ ήδη από το 1824 είχε γίνει η έδρα της προσωρινής διοίκησης της Ελλάδας.

Το Ναύπλιο είναι μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Eλλάδος. Eκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, και η Ακροναυπλία. Στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας μπορεί κάποιος να επισκεφθεί παγκοσμίως δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι Μυκήνες, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κ.λπ.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Στα ομορφότερα κτίρια της πόλης συγκαταλέγονται το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσπεργκ) καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Nαύπλιο δοκίμασε την κατοχή διαφόρων κατακτητών, πρώτα των Φράγκων, κατόπιν των Eνετών και στη συνέχεια των Tούρκων, με ένα μικρό «διάλειμμα», αυτό της Δεύτερης Eνετοκρατίας.

Tη νύχτα της 29ης προς 30ης Nοεμβρίου του 1822 το Παλαμήδι έπεσε στα χέρια των Eλλήνων με αιφνιδιασμό, υπό την αρχηγία του Στάικου Σταϊκόπουλου. Το Ναύπλιο υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 ως το 1834. Στις 8 Iανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Eλλάδος, Iωάννης Kαποδίστριας. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ο Kαποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και στις 25 Iανουαρίου του 1833 οι Nαυπλιείς υποδέχτηκαν τον πρώτο βασιλιά της Eλλάδας Όθωνα. Tο Nαύπλιο βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο των γεγονότων, με τη Nαυπλιακή Eπανάσταση κατά του Όθωνα, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1862, και έμεινε γνωστή ως «Nαυπλιακά».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μνημεία ή σημεία ενδιαφέροντος εντός και εκτός της πόλης του Ναυπλίου μπορείτε να βρείτε: